خشک کن بستر سیال لرزشی (Vibrating Fluid Bed Dryer):
خشک کن بستر سیال لرزشی (Vibrating Fluid Bed Dryer) یکی از انواع خشک کنهای متداول در صنایع مختلف است. در این نوع خشک کن مواد روی یک صفحه سوراخ دار ریخته می شوند و جریان هوا مواد جامد را معلق کرده و با ارتعاش سیستم مواد به سمت خروجی به حرکت در می آیند. هوای داغ که از زیر صفحه با مواد برخورد می کند. علاوه بر تعلیق مواد، در طول مسیر باعث خشک شدن مواد مرطوب می شود. این نوع خشک کن از جهت بازدهی انتقال حرارت و کیفیت محصول خروجی و مصرف انرژی یکی از بهترین نوع خشک کن ها می باشد. در ادامه به کاربردها و نحوه کار این تجهیز پرداخته می شود.
کاربردها:
خشک کن بستر سیال لرزشی (Vibrating Fluid Bed Dryer) در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی، صنایع دارویی، صنایع پتروشیمیایی، صنایع مربوط به کود شیمیایی و غیره کاربردهای فراوان دارد. از جمله موادی که با این ماشین خشک می شوند شامل : انواع دانه های غذایی (شکر، نمک، برنج، قهوه، چای و غیره) و انواع مواد شیمیایی (سولفات آمونیوم، منو آمونیوم فسفات، دی آمونیوم فسفات، اوره فسفات، کلسیم آمونیوم سولفات، اگزالات و غیره) می باشد.
نحوه عملکرد خشک کن بستر سیال لرزشی (Vibrating Fluid Bed Dryer):
خشک کن بستر سیال از دوبخش اصلی در بالا و پایین تشکیل شده که بخش بالا مواد در آن حرکت می کند و بخش پایین که هوا وارد می شود. این دو بخش به وسیله یک صفحه سوراخدار جدا می شود. این صفحه دارای نازلهایی است که هوا از پایین به بالا انتقال داده و مانع ورود مواد از بالا به پایین می شود. جنس بدنه بالا و پایین و صفحه واسط متناسب با نوع مواد و شرایط کاری از انواع استنلس استیل قابل ساخت می باشد.
همانطور که در شکل مشخص است، ابتدا مواد داخل خشک کن ریخته میشود. مقدار ورودی مواد باید متناسب با ظرفیت خشک کن باشد. کنترل ورود مواد به سادگی توسط یک لوله اسکرو یا یک شیر روتاری ولو انجام می شود. حرکت مواد روی صفحه واسط توسط دو موتور ویبره صورت می گیرد. توان موتور ویبره، درصد ویبره و مقدار سرعت چرخش آن با توجه به ظرفیت درخواستی قابل تنظیم است. هوای داغ مورد نیاز خشک کن می تواند توسط انواع کوره های هوای گرم به صورت مستقیم و غیر مستقیم تامین شود. معمولا خشک کن دارای چند وروده هوا می باشد که متناسب با میزان رطوبت در طول خشک کن با میزان هوای ورودی دمای محصول مشخص می نمایند.
یک از ویژگیهای شاخص خشک کن بستر سیالی که در انتها برای کنترل بهتر مواد خروجی با تزریق هوای سرد دمای آن کاهش می یابد. در تمام روش های خشک کردن با بالا بردن دما و جریان هوا رطوبت از مواد خارج می شود به همین دلیل در خروجی سایر روش های خشک کردن دما محصولات بالاتر از دمای محیط می باشد که این امر مشکلاتی را در فرایند بسته بندی و همچنین جذب مجدد رطوبت محیط را باعث می شود. ولی در خشک کن بستر سیالی در پایان مسیر خشک کن با سرد کردن مواد این نقیصه برطرف می شود.
چون فرایند خشک شدن به وسیله جریان هوا می باشد بخشی از مواد سبک به همراه هوای خروجی از خشک کن خارج می شود که وسیله یک سیستم غبارگیر( سیکلون و بگ فیلتر) جمع آوری می شود.
در گروه فنی مهندسی پویندگان با سالها تجربه توانایی طراحی و ساخت انواع خشککنها بر اساس نوع مواد، رطوبت ورودی و خروجی ، ظرفیت ، سایز مواد ورودی و محدودیت دمایی مواد را دارا می باشد.